هجدهمین نشست علمی مرکز آموزش تخصصی شیعه شناسی حوزه ی علمیه قم در تاریخ 14/02/1393 با سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین علی ربانی گلپایگانی(زید عزه) با موضوع روش شناسی شهید مطهری(ره) در دین پژوهی در سالن اجتماعات مرکز آموزش تخصصی شیعه شناسی حوزه علمیه قم برگزار گردید.
حجت الاسلام ربانی گلپایگانی:
در اعتقادات بحث های تشیع و بخصوص امامت در صدر قرار دارد یعنی خط مقدم است که "و ما نودی ولایاً ولم ینادی بشی ء کما نودی بالولایه".
مرحوم آقای مطهری در همین کتاب کلیات علوم اسلامی در بخش کلام فرموده است که ائمه طاهرین(علیهم السلام) نه تنها خودشان وارد تحلیل و بررسی مباحث اعتقادی می شدند بلکه افرادی را تربیت می کردند که از جمله نام می برد چند نفر از اصحاب امام صادق(علیه السلام) را مثل هشام بن حکم، هشام بن سالم، ابو جعفر اهول مومن الطاق، حمران بن اعین، قیس بن ناصر و چند تن دیگر را نام می برد که اینها مناظره معروفی را با آن رجل شامی داشتند که از شام آمده بود. بعد ایشان اینطور می فرمایند که ائمه ما (علیهم السلام) با این اقداماتشان مباحث اعتقادی یا مباحث کلامی را مورد اعتناء فراوان قرار دادند. اضافه می کنند امام صادق(علیه السلام) هشام بن حکم را از همه بیشتر احترام می کرد با اینکه جوان ترین بود اما بیش از دیگران احترام می کرد، تکریم می کرد. برجستگی هشام این بود که ایشان متکلم بود. خود امام این لفظ را بکار بردند، لفظ متکلم و لفظ کلام که ناظر به بحث های اعتقادی است در خود احادیث ما مطرح شده است. برجستگی هشام در این بود که یک رجل کلامی بود و مخصوصاً در امامت حرف اول را می زد و مخالفان از اسم او می لرزیدند. پس شخصیت او به خاطر اینکه یک فقیه بود یا یک محدث بود یا یک مفسر بود، نبود بلکه یک متکلم برجسته به خصوص در حوزه امامت بود.
استاد نتیجه می گیرد که ائمه طاهرین (علیهم السلام) مباحث اعتقادی را در صدر قرار می دادند و مورد توجه داشتند. استاد مطهری(رضوان الله تعالی علیه) در دین شناسی و دین پژوهی دارای ویژگی های بودند.
ده عنوان (احساس مسئولیت عالمانه و مؤمنانه) که اینها ویژگی های استاد در عرصه پژوهش در حوزه دین است و من به سهم خودم اول خودم را مخاطب قرار می دهم برای الگو و بعد توضیح خواهم داد.
1- استقبال از پرسش و پرسشگری در دین 2- زمان شناسی و مخاطب شناسی 3...
علاقه مندان و شیعه پژوهان محترم می توانند جهت تهیه نسخه کامل این نشست که بصورت جزوه و سی دی درآمده، به معاونت پژوهش این مرکز مراجعه نمایند.