علت سکوت حضرت علی علیه السلام در شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها چه بود؟

سوال: علت سکوت حضرت علی علیه السلام در شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها چه بود؟
پاسخ:
شبکه ها، سایت ها و گروه های متعلق به وهابیت به این شبهه دامن می زنند که حضرت علی علیه السلام، قاتل عمرو بن عبدود، قاتل مرحب خیبری، یکه تاز جنگ بدر و احد و حنین و نیز فاتح درب خیبر است. آیا امکان دارد چنین پهلوانی در دفاع از همسر خود با مهاجمین درگیر نشده و همسرش در جلو رویش به شهادت رسیده باشد؟
پاسخ به این پرسش را با یک مثال شروع می کنیم


دو زن نوزادی را نزد حضرت علی علیه السلام آورده و هر کدام ادعای مادری این نوزاد را داشتند. حضرت دستور داد تا کودک را از وسط نصف کرده و به هر کدام نیمی بدهند. عاطفه مادری باعث شد تا مادر واقعی بگوید، کودک از آن من نیست تا نوزاد زنده بماند ولو در دست نا مادری!!! 
داستان سکوت حضرت علی علیه السلام و جریان غصب خلافت و شهادت همسر و فرزندشان نیز چنین است. دو نفر ادعای پدری نوزاد اسلام را داشتند. حضرت علی علیه السلام و ابوبکر. از طرفی پنج شمشیر قصد از بین بردن اصل اسلام را داشتند که اگر حضرت علی علیه السلام با ابوبکر و عمر درگیر می شد یکی از این شمشیرها کافی بود تا اسلام را برای همیشه از بین ببرد. آن شمشیرها عبارت بودند از:
یک، منافقین داخل مدینه:  پیش از هجرت پیامبر صلی الله علیه واله بنا بود عبدالله بن ابی به عنوان پادشاه مدینه انتخاب شود. با هجرت، این آروزی وی و دوستانش از بین رفت.[1] از این گروه همواره به عنوان منافقین در قرآن یاد شده است. منافقین در کمین بودند تا در صورت اختلاف بین مسلمانان، اسلام را از بین ببرند تا به آروزی دیرینه خود برسند
دو، باند طلقا : ابوسفیان و دار و دسته وی، بیش از 20 سال با پیامبرصلی الله علیه واله مبارزه کردند اما در سالهای آخر عمر پیامبر صلی الله علیه واله به ظاهر اسلام آوردند اینان در صدد بودند تا در صورت اختلاف بین مسلمانان، دوباره پرچم شرک را بالا ببرند. لذا ابوسفیان با وجود سکوت حضرت علی علیه السلام، قصد تحریک ایشان را داشت تا در مقابل ابوبکر و عمر دست به اقدام عملی بزند و حتی پیشنهاد کرد که از حضرت در این جریان حمایت می کند اما از آنجا که حضرت علی علیه السلام از قصد وی اطلاع داشت دست رد به سینه اش زد.[2]
سه، پیامبران دروغین که نماینده پیامبرصلی الله علیه واله در یمن را کشته بودند و به سوی مدینه پیشروی می کردند.[3]
چهار مرتدین که پس از پیامبرصلی الله علیه واله از اسلام برگشتند و حتی در اوایل خلافت ابوبکر مدینه را محاصره نمودند. عثمان نزد حضرت علی علیه السلام آمده و گفت اگر شمشیر به دستت نگیری و از مدینه حمایت نکنی مدینه سقوط خواهد کرد.[4] لذا برای اولین بار و اخرین بار حضرت علی علیه السلام در 25 سال خلافت خلفا شمشیر به دستش گرفت
پنج، امپراطوری روم:  در جنگ موته، مسلمانان شکست خوردند و پیامبرصلی الله علیه وآله به قصد مبارزه با آنان به تبوک رفتند. در روزهای اخر عمر حضرت نیز، سپاهی را تحت فرماندهی اسامه بن زید به مقابله با آنان اعزام نمودند.[5] پس خطر امپراطوری روم قوی بود.
در چنین شرایطی حضرت علی علیه السلام، همانند همان مادر واقعی مجبور به صبر بودند تا اصل اسلام بماند ولو اینکه خلافت از ایشان گرفته می شود، ولو اینکه همسرشان به شهادت می رسد. این اقدام حضرت علی علیه السلام به مراتب سخت تر از کشتن عمروبن عبدودها بود.
پی نوشت ها
[1] سیره ابن هشام، ج1، ص584-585
[2] تاریخ یعقوبی، ترجمه محمد بن ابراهیم آیتی، ج1، ص526
[3] تاریخ طبری، ج3، ص229-236
[4] بلاذری، انساب الاشراف، ج1، ص587
[5] سیره ابن هشام، ج2، ص642،تاریخ طبری، ج3، ص184.

منبع: پایگاه اطلاع رسانی حوزه نت

تهیه شده در معاونت پژوهش (واحد علمی سایت)